Erdélyi Kismamák Fóruma

Erdélyi Kismamák Fóruma


You are not connected. Please login or register

Babahordozók: kenguru, mei-tai, wrap-tai, szling

Ugrás a következő oldalra : 1, 2  Next

Go down  Üzenet [1 / 2 oldal]

Djulia


Az én nagy fiam már mindjárt 2hete hajnali 5 körül kel először,ennek örömére rendeltem egy wrap-tai-t (http://www.sling.ro/catalog/mei-tai/produs/wrap_tai/), hasonló a mei-tai-hoz csak jobban elosztja a súlyt a háton, amúgy is a mei-tai-t apa kisajátitotta magának. Még mindig a kendőt imádom a legjobban, csak azzal egy csomót kel bibelődni amig megkötöm, igy ez gyors és ezt is lehet használni csipőhordozásban, ami Ákos nagy favoritja.
Lehet lassan el kel adjuk a babakocsit Shocked , na jó azért azt is strapáljuk rendesen...
Nálunk a legjobb hordozók itt talaálhatók: www.sling.ro

Damara


Moderátor
Nekünk Chicco-s kengurunk volt, de nagyon meg voltam elégedve vele. Szuper volt, tényleg.
De nagyon tetszenek ezek az újfajta babahordozók, mint amit te vettél Djulia. Ha most lennének kicsik a csajok, valószinű, én is ilyent választanék.

http://www.hannaglow.blogspot.com

Djulia


Hordozni jó. Néhány gondolat Dr. Büki Andrea könyvéből:

Miért is jó?

- A hordozott gyermekek kevesebbet sirnak.
- A gyermek vidámabb és nyugodtabb mind a nem hordozott társai.
- Hordozáskor állandó kapcsolatban van az anya és a gyermek. A gyermek érzi a szülő testmelegét, közelről halja hangját és szivdobogását.
- A szülő is megnyugszik ha gyermeke nyugodt, valamint a hordozás elősegiti a szülő gyermekéhez való kötődését is.
- A gyermekhordozás kiváló lehetőséget ad az apának is hogy közeli kapcsolatba kerüljön gyermekével
- Egyszerűbb a tömegközlekedés, utazás és a kirándulás is.
- Semmi sem korlátozza az előrehaladásod, útfelbontás, kátyús út, mozgólépcső, szűk ajtók, kisebb butikok sem jelentenek akadályt.
- A legtöbb gyerek könnyen elalszik a kendőben
- Jobban érzed te is magad, több dologra lesz időd
A hordozásnak nem csak akkor van jelentősége ha a gyermek szomorú és megakarod vigasztalni, hanem a hordozás által részt vehet a mindennapi teendőkben. Minél többet hordozod annál látványosabb a javulás a rosszul alvás vagy hasfájás esetén. Hordozd nyugodtan amig jólesik, amikor megunta úgyis jelezni fogja. Ha pedig leteszed sokkal jobban fogja értékelni a játszószőnyeget, játékokat mintha egésznap ott feküdne. Nem az a célink h megszabaduljunk a gyerektől, hanem h velünk együtt lehessen, megoszthassuk vele felnőtt életünket. Sok gyermek nem szeret a kendőben lenni, ha a szülő egy helyben ül, igy mosogatni, teregetni, bevásárolni is remekül lehet. Ha ezeken túlesel hordozás közben jó esélyed van rá h a gyermek alvásának idejét saját örömödre használod…

És miért szeretem én hordozni? Mert egyszerűen hordozni jó, imádom ahogy hozzám simul, mondikál vagy éppen szundizik…

Djulia


Nem is nagyon lehet nálunk még kapni Damara jókat,én is olyan nehezen bukkantam rá és úgy-e külföldön vannak tanfolyamok h kel megkötni a kendőt stb... annyit tököltem az elején amig sikerült, egy nagy maci volt az alany, z apja csak röhögött mikkel kinlódom Very Happy ...

MSe

MSe
Nekunk is olyan hagyomanyos kengurunk van, ket meretben, a nagyobbikat meg most augusztusban is hasznaltuk amikor hegymaszo turara mentunk. Csakhogy az en lanyom nem szerette ha magam fele forditva cipeltem, neki is latnia kellett a vilagot Wink

Djulia


MSe Ákos is imád nézelődni...olyan okos pofikat vág...olyan édesek tudnak lenni.

Lilla


Nemzetközi Babahordozó Hét Temesváron is


Találkozzunk szombaton, 2010 október 9.-én 10.30-kor a Botanikus
Parkban egy hordozós sétával egybekötött beszélgetésre: miért jó a
babahordozás, hogyan lehet biztonságosan és kényelmesen hordozni a
babát, melyek az alapvető kötési módok.
Célunk felhívni a figyelmet a babahordozás előnyeire: hordozni jó és
érdemes, ugyanis a kisbabáról való gondoskodás természetes módja.

További információk:
0722756799
0752579295
0743387470


Ez lett volna a "hivatalos meghivo".

A nem hivatalos meg arrol szol, h a hordozas az szivunk csucske, nekunk a szervezoknek s szeretnenk ha sok babanak es szulonek is olyan szivetmelengeto erzesben lenne resze, mint amit a hasadon/hatadon alvo/nezelodo baba lete ad.
Mindharmunknak mar masfel ev feletti tapasztalata van, emellett meg egy hetvegen elutaztunk Szegedre egy hordozokendo tanfolyamvezetohoz. Erdekes kis fogasokat mutatott, hogyan lehet meg konnyebb, meg kenyelmesebb a hordozas.

Damara


Moderátor
Én is imádtam a kenguruban hordozni Dórit. Ő is nagyon szerette.
Itt egy kép is róla Very Happy

http://www.hannaglow.blogspot.com

MSe

MSe
de jo hogy romaniaban is szerveznek ilyeneket.. sajnos mi "csak" 90 km-re lakunk Temesvartol, igy nem tudok most oda eljutni, de szolok az ottani barataimnak.

Nagyon aranyos, figyelmes a kis Dori.. de jo neki ott anyukaja oleben.

Djulia


Jaj de édes Dori, megzabálom... Very Happy
Köszi Lilla a meghivást, nekünk is most messze van, remélem lesz alkalmam elmenni ilyenre nekem is...

Várom a gyorspostát épp, hozza az új hordozót, csak jönne már... Wink

Damara


Moderátor
Csikban is volt babahordozás.
Na, megjött a gyorsposta a hordozóval?
Aztán kérünk egy képet is a kis Ákosról benne. Very Happy

http://www.hannaglow.blogspot.com

Djulia


Ó képzeld nem jött meg, most telefonáltam, azt mondták intézkednek Evil or Very Mad

Djulia


Hogyan segíti a hordozás a babák egészséges fejlődését?

Egy kisbabás anyuka a nap szinte minden percében tapasztalhatja, hogy a hordozás milyen nagy segítség a hétköznapokban. A hordozásnak vannak azonban rövid távon kevésbé látványos, vagy kevésbé feltűnő, a mélyben húzódó hatásai is: nagy mértékben hozzájárul ugyanis a babák egészséges testi-lelki
fejlődéséhez.

A hordozás pszichológiai előnyei: biztonságos indulás az életbe

A kisbabák életük első pár hónapjában intenzíven igénylik a
testközelséget. Amennyiben ezt megkapják, kialakul bennük az (ős)bizalom a gondozójuk, ill. végeredményben az egész világ iránt. Bíznak abban, hogy igényeik kielégíthetők és ha valamire szükségük van, azt megkaphatják és meg is kapják. Bíznak gondozójukban, tudják, hogy ha szükségük van biztos
támaszra, vigaszra, odabújásra, azt mindig megkapják, amikor és ahogyan ők igénylik. Ezen tapasztalatok nyomán alakul ki a biztonságos kötődési minta, melynek legfőbb jellemzője, hogy a gyermek anyja jelenlétében érzi biztonságban magát, ilyenkor szabadon elindul felfedezni a világot; idegen helyen anyja távollétében sír, idegen személy nem tudja megnyugtatni (ezt
klinikai teszthelyzetekben vizsgálták). Teljesen normális tehát, ha a kicsi babák „nagyon anyásak”. Pedig ezt sokan negatívumként szokták emlegetni, mint olyan magatartási jellemzőt, mely esetleges túlzott elkényeztetésre vagy önállótlanságra utal.

Gyakran szokták kérdezni, hogy a hordozással nem lehet-e túlságosan elkényeztetni egy kisbabát, nem nől-e túlságosan az édesanyjához. A mai társadalom egyik abszolút mércéje az önállóság. Ezt hirdeti és díjazza szinte minden területen. Ezt az önállóságot várja el a babáktól is. De az anyaság és a „babaság” nem erről szól, hanem a biztonságról, a kötődésről.
Evolucionálisan is ez a „norma”, hisz pl az ősemberek idején elképzelhetetlen lett volna, hogy egy kis gyermeket magára hagyjanak. Az
egyenlő lett volna a biztos halállal.

Egy igény, ha kielégül, elcsitul. Nemde ugyanígy vagyunk ezzel mi is? Ha kíváncsiak vagyunk valamire, addig nem hagy nyugodni minket a gondolat, míg meg nem tudjuk vagy meg nem kapjuk azt, amire vágyunk. Aztán, hogy megkaptuk, már nem ég bennünk tovább a vágy. Ugyanígy vannak ezzel a kisgyerekek is: ha megkapják az intenzív testközelséget életük első szakaszában, túllépnek ezen, és nem keresik később túlkompenzálva azt, ami
kimaradt az életükből. A hordozott babák nagyon nyitottak, barátságosak, hamar önállóak lesznek, kezdeményezőek, szívesen fedezik fel a világot.

A (biztonságos) kötődési minta kihat felnőtt korunkra is: meghatározza egészésőbbi életünket, társas kapcsolatainkat, érvényesülésünket a társadalomban, párkapcsolatainkat, gyermekeinkkel való kapcsolatunkat. A biztonságosan kötődő gyermekek kiegyensúlyozottabb felnőttekké válhatnak.

A kötődés, testközelség és biztonságérzet nemcsak nappalra, éjszakára is szól: egy kisbabának éjjel ugyanúgy szüksége van anyja és édesapja közelségére, mint nappal. A WHO ajánlása szerint ajánlott a kisbabával együtt (de legalábbis nagyon közel, egy szobában) aludni a baba hat hónapos koráig.

Még valami: az intenzív testközelség egyik legkézenfekvőbb, legegyszerűbb és praktikus módja a hordozás. De a babahordozás nem a kizárólagos lehetőség a testközelség biztosítására. Vannak ugyanis olyan szülők, akik bármilyen okból (többnyire gerinc vagy más ortopédiai betegség miatt) nem hordozhatják
gyermeküket. Ők is meg tudják találni azonban a módját annak, hogy megteremtsék a biztonságos kötődés lehetőségét gyermekük számára.

A hordozás ortopédiai előnyei

Ha megfelelő hordozóeszközben és megfelelő pozícióban van a baba, akkor a feje, háta, gerince épp annyira van megtámasztva, amennyire arra fejlődési szakaszában szüksége van.

Csípőfejlődés:
Az újszülöttek csípővápája még fejletlen, ezért esetükben nagyon fontos a csípő- és lábtartás, hogy a combcsontnak a csípőcsontra gyakorolt nyomása a helyes csípőfejlődést segíthesse. A babák csípőfejlődését az ún.terpesz-guggoló tartás (más néven „békás lábtartás”) segíti legjobban,amelyet a jó hordozóeszköz, ill. a megfelelő pozícióban való hordozásbiztosít.

A helyes eszközben való anatómiailag helyes hordozás tehát segíti a baba csípő fejlődését, ill. korrigálhatóak a csípőproblémák (a csípő kötöttsége és a csípőficam is!). Terpeszpelenkára sincs szükség.

Gerincfejlődés:
A kisbabák gerince a mozgásfejlődés során fokozatosan alakul és fejlődik. A hordozásnál arra kell figyelni, hogy a hordozóeszköz szorosan simuljon a baba hátához, megfelelően megtámasztva ezzel a gerincét. Nem megfelelő az a
hordozóeszköz amelyben pl. a babaháta„összecsuklik”.

Idegrendszeri fejlődés

A babák idegrendszere, az idegpályák kapcsolódásai, a szinapszisok mind az őt érő hatások nyomán alakulnak ki. Az idegrendszer fejlődésének alapja az egyensúlyszerv, melynek legfőbb ingere a mozgás. A mozgás tehát - kiegészítve az érintéssel, testkontatussal - a csecsemő idegrendszeri
fejlődésének kiinduló pontja. Hordozás közben mindkét kulcsingert folyamatosan megkapja a baba.

Bizonyára számodra is ismerős az az ajánlás, hogy a babáknak ingergazdag környezetre van szükségük. Ez így igaz. Sokan azonban azt gondolják, az ingergazdag környezet a színes-figurás tapéta a gyerekszobában, a sok színes játék a baba körül, a zenélő forgó a figurákkal az ágya fölött. Az igazság
azonban az, hogy a babák számára a legfőbb ingerek: a mozgás, testérzés, látás, hallás, tapintás, szaglás. Mindezeket az ingereket egy hordozott baba folyamatosan kapja, pl. mikor édesanyja hátán nézelődik, amikor anyukája éppen főz :-)

Összességében tehát a hordozás mind testileg, mind lelkileg óriásitöbbletet ad a kisbabáknak – és persze a szülőknek is.

MSe

MSe
A tegnap kirandulni voltunk egy kozeli barlanghoz, kb 2 oras tura volt oda-vissza, de a lanyom nagyon elvezte mert anyu cipelte a kenguru-zsebben, o csak integetett mindenkinek akivel talalkoztunk. Aztan az ejjel ugy aludt mint a bunda.

Djulia


Lilla, meddig hordoztad elől a kislányod?, csak ezért kérdem, mert Ákos már több mint 8kg és több helyen olvastam h már nem jó ilyenkor az előlhordozás, egyelőre én még nem érzem megterhelőnek...és félek még hátratenni, h nem látom, egyedül még nem is merem feltenni Embarassed

Damara


Moderátor
A friss levegő mindig megteszi jótékony hatását. Igaz? Amúgy remélem minden rendben, elég rég nem irtál Mse.

Djulia, megkaptad már azt a babahordozót? Kiváncsi vagyok rá, hogy Ákosnak hogy tetszik.

Amúgy én soha el sem tudtam volna képzelni, hogy valamelyiket a hátamon hordozzam, ahol nem látom, mit csinál. Igaz nagyon sokat nem voltak hordozva.

http://www.hannaglow.blogspot.com

Lilla


En kb 9 kilos koraig hordoztam elol a kislanyom, mert epp amikor valtani kellett volna, tel volt s nem volt megfelelo hordozos oltozekem amiben hatul hordozhattam volna.
Altalaban azt mondjak, hogy kb 7 kg korul erkezik el az a valasztovonal, amikor mar erdemesebb az elol hordozasrol valtani (oldalra, csipore majd hatra). Egyreszt a gerincre nehezulo egyre nagyobb suly miatt, masreszt meg a hordozo gatjat kimelendo.
Elobb en sem ereztem a gerincemet, csak ugy 9 kg fele kozeledve, viszont a gat nem jelez olyan egyertelmuen fajdalommal, epp ezert erdemes erre kulon figyelni (nem faj, de art a nagy suly).

Elobb a hazban gyakoroltam: siman csak a gyereket a hatamra tettem, fogtam a vallam folott a ket kis kezet s hagytam h szokja az erzest par percig nehany napon at.
Aztan a hatamra kotottem: persze vagy az agy folott dolgoztam, vagy a foldon terdeltem, jo volt mikor ferjem is a kozelben volt. Az elejen mindig tukorben leellenoriztem, h a kendo rendesen fogja-e a gyereket.

Persze en is meg kellett szokjam, h milyen erzes a megszokott elolhordozas utan, mikor a hatamon dol ajultan alomba par perc alatt Wink Furcsa volt az elejen, h nem lattam az atmenetet az almossagbol z alvasba. Sokszor ellenoriztem tukorben, autok ablakaban, kirakatban, h minden ok? Idovel most mar kerdezem, h jol ulsz-e, kenyelmes-e, s valaszol Smile

Nekem enek a nonek a videoi tetszenek, hogyan koti a kendot. Vannak mas modok is, ahogy hatrakerul a gyerek, attol fuggoen h mekkora s mi jon be az anyunak:)
https://www.youtube.com/user/foldizsuzsa1

Lilla


Az elejen nekem is olyan furcsa volt mg a gondolat is, h hatrategyem....
De ahogy nott a gyerek kezdtem erezni, h most mar megterhelo a gerincemnek a megszokott 2-3 oras seta, ami eddig meg sem kottyant Smile
S ott van meg a gat is, ami megsinyli a nagy suly hordozasat elol.
Oldalra soha nem szerettem kotni, nem kenyelmesek szamomra a feloldara terhelo kotesek (s sokat is hordoztam).
Igy aztan idovel kezdtem hatratenni. O is elvezte, mert tobbet latott (plane ha jo magasra kotottem) en is elvztem, mert konnyebb volt ismet.
Persze az elejen fura erzes volt h nem latom azt a pillanatot amikor elalszik, de az izomtonusabol azonnal meg tudtam allapitani. S a tapasztalat azt hozta, h a purcolasat is erzem... egyszeruen tudataban vagyok mit csinal, ha pl kinyujtja a kezet valami utan, egybol erzem az egyensuly valtozasabol....(meg aztan ezernyi fenyvisszavero felulet van egy varosban amiben egy pillantas kell csak)

S persze most mar mondja is h kenyelmes vagy le akar szallni stb....
De most mar kevesebbet kendozunk, inkabb a sajat laban jar, aminek orlok, csak neha nosztalgiazok a regi erzeseken Wink

Van nekem femvazas hordozom is, 2szer hasznaltam csak. Az enyem nem kenyelmes, vagnak a pantjai, lotyog benne a gyerek, nem tamasztja ala a gyereket terdhajlattol terdhajlatig, mint a kendo (ezert is nem ajanljak azt 4/6 honap alatti gyereknek). Abban en sem mernem hatratenni.

Nekem a kendo a nagy szerelmem, en meg ilyen sokretuen felhasznalhato babahordozot nem lattam (korosztaly, suly, elore-oldalra-hatra), pedig eleg tajekozott vagyok a temaban.
Nem mondom h a femvazas hordozok nem jok. Hiszen a babak meggyozodesem szerint abban is megkapjak azt a mamaillatot es -kozelseget, amit a kendo is nyujt. DE napi tobb oras (vagy akar csak minden nap fel oras) hordozasnal valik el igazan melyik hordozoeszkoz valik be s ne felejtsuk el a baba es mama anatomiajat sem....

Lilla


Meg csak annyit, h a hatrakotesi muveleteknel egy mei tai konnyebben kezelheto, mi parhuzamosan hasznaltuk amig a szoktatasi periodusban voltunk. Utana visszatertunk a kendore, mert azt a kislanyom is jobban szereti (s en is) Wink

Djulia


Lilla köszi szépen, meg is próbáltam, most csak a wrap-tai-al azzal ment, a kendővel ha apa is itthon lesz akkor próbálkozom.
Nálunk is a kendő a nagy favorit, itthon azt használom és amikor itthonról indulok, amikor pedig kocsival megyünk vlhová és az utcán teszem fel akkor a másikat, a férjem a tait szereti.
Amúgy éreztem a könnyebbséget egyből, úgyh tényleg váltani kell, csak picit sajnálom h igy nő a prűcsök Embarassed , erésen szeretem elől vinni, de gondolom hátul is klassz lesz, csak kicsit félek h megtudom-e tanulni a kendővel...
És köszi a linket, nagyon jó, most azt nézegetem épp.
Beszámolok h haladunk a szoktatással...

Djulia


Még valami Lilla lehet butaságot kérdezek, de van olyan h legegyszerűbb hátrakötés, tudom mindegyik az,csak mégis kezdőknek való?... Embarassed Very Happy

Lilla


Nincs olyan, h buta kerdes.Smile

Mindenkiek mas tunik egyszerunek, de pl ez szerintem konnyen elsajatithato:
https://www.youtube.com/user/foldizsuzsa1#p/u/6/jUjij9WH_Xs
ez meg nagyobb gyerekkel, kint hagyja a karjait
https://www.youtube.com/user/foldizsuzsa1#p/u/15/byuJSxL1rbM

Ezt hasznaltam meg, kiesesbiztos szerintem ha jol van megkotve:
https://www.youtube.com/user/foldizsuzsa1#p/u/21/zqqesuqpLmE

Az nagyon fontos, h mikor felteszi a hatara, mindig jol turje be a gyerek feneke ala az anyagot, nehogy felcsusszon az anyag a gyerek hatan!
(minden mozdulatanak fontossaga van)

Figyelheted a kulonbsegeket is, h milyen mikor a vallad folott viszed, milyen mikor a vallad alatt viszed az anyagot az elso lepesben....

Djulia


Azt hiszem lassan menni fog, csak az rémiszt h fogom feltenni mikor felvan öltöztetve és rajtam is a nagykabát...na de gyakorlás és gyakorlás... Very Happy Very Happy Very Happy

Lilla


A tavaly kaptam egy "mama-ponchot" (en kereszteltem el): ez egy nagy pelerin, aminek a nyakan zipzar van, jo melyen le lehet huzni. Vastag bluzra felkotottem a gyereket, majd magunkra dobtam a pelerint s mindkettonk feje a lehuzott zipzaron at bujt ki. Hatrakotve is tudom mar hasznalni a mama-ponchot, egyszeruen csak forditva veszem fel, hatrateszem a zipzart.
Ami meg segitseget jelentett a tavaly, h mindig joval nagyobb nadragot adtam ra, h ne csusszon fel a szara, ne fazzon a gyerek labszara. Aztan meg lattam valahol labszarvedoket (baby-legs) s potomaron vettem valami hasonlot: olyan mint egy fej nelkuli zokni, felhuztam a bokajara, becsiptettem alaja a nadrag szarat, h ne menjen ott fel a hideg Smile.
pl a greenbaby boltban szepeket lehet kapni,de ugyes nagymamak semmi perc alatt kothetnek az unokanak Smile

Djulia


Ó de jó hogy irtad Lilla a ponchot, megnézem Korondon, hátha van vastagabb is vagy esetleg csinálnak egyet nekem valót, nem is gondoltam rá pedig tényleg praktikus és pluszba védi a gyerkőcöt is. Lábszárvédőt meg kötnek a nagyik, igazad van...
A tegnap egy picit vittem háton is a legényt a lakásban, nagyon élvezte, tépkedte a hajam a nyakamon ezt én nem annyira csiptem Very Happy Very Happy Very Happy .
Valamit nem jól csinálok mert húzza a nyakigericem és a vállam egy kicsit, de kitapasztalom mi a bibi, még plussz gond h Ákos annyira izeg mozog,szétrakom terpeszbe a lábát máris húzza össze Very Happy , na de apró lépésekben haladunk a cél felé...

Ajánlott tartalom


Vissza az elejére  Üzenet [1 / 2 oldal]

Ugrás a következő oldalra : 1, 2  Next

Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.